Wikipedia

Rezultatele căutării

Faceți căutări pe acest blog

Translate

miercuri, 26 martie 2014

Cum îl înveți pe copil despre emoții / SOLUŢII

E necesar să învățăm copiii să vorbească despre emoții, să le identifice la alte persoane, la personaje din texte. Cum o vom face?


Ii invatam pe copiii nostri sa scrie, sa citeasca, sa vorbeasca politicos, sa deseneze, sa aiba grija de sanatatea lor. O multime de lucruri care ii ajuta sa le fie bine. Le vorbim prea putin insa de un subiect esential pentru starea lor de bine: emotiile lor.  Iata o activitate simpla, dar importanta, pe care o poti realiza cu copilul tau cu scopul de a-l ajuta sa inteleaga ce sunt emotiile, cum se manifesta ele la nivel de mimica si cum influenteaza comportamentul:


De ce ai nevoie?
Coli de hartie alba;
Creioane colorate;


Cum se realizeaza?
Scrie pe o coala de hartie emotiile: bucurie, tristete, surpriza si frica.
Discuta cu copilul tau despre fiecare emotie in parte.
Ia o coala alba de hartie si desenati in centru, fata unui copil, dupa care trasati mimica corespunzatoare primei emotii, bucurie: ochi rotunzi, sprancene arcuite, zambet pana la urechi. Gasiti impreuna sinonime pentru “bucuros” si scrieti-le in jurul desenului.


Cere-i apoi copilului sa isi aminteasca unele intamplari in care s-a simtit foarte bucuros. Axeaza-te pe actiuni: ce ai facut atunci cand ai fost bucuros? Ai sarit? Ai batut din palme? Ai ras zgomotos? Ai dansat? Ai imbratisat pe cineva?
Notati fiecare actiune in parte specifica bucuriei in partea de jos a foii.
Luati pe rand alte emotii si realizati acelasi exercitiu.

Teama - expresie faciala si cuvinte care exprima starile generate de teama:

Surpriza - cum arata un copil suprins si ce cuvinte folosim pentru a exprima aceasta emotie:

Tristetea - expresia faciala a tristetei si cuvinte pe care le folosim pentru a o exprima

Priviti-le si analizati-le, facand comparatie intre ele: cum arata mimica in diferite emotii? Ce comportamente suntem tentati sa realizam in functie de ceea ce simtim?
Prinde foile in camera copilului tau, pe perete, astfel incat sa fie vizibile, iar cel mic sa isi poata aduce cu usurinta aminte ce inseamna fiecare emotie in parte.


SĂ CONTINUĂM CU FRICA. FURIA ŞI CU SOLUŢII

Daca povestesti cu ei, vei descoperi ca foarte multi copii se tem de foarte multe lucruri de care nici macar nu isi dau seama. Prima data cand i-am intrebat daca le e frica de ceva, au fost foarte curajosi si razand au strigat ca Nuuuuu. Le-am spus ca eu ma tem de paianjeni si ca desi sunt dragute, insectele ma sperie totusi. Iar ei s-au dezlantuit. Au descoperit ca le e frica de lift, de intuneric, de moarte, de oamenii urati, de serpi, de fantome... Hmm...

Am trecut in revista cele mai si cele mai inspaimantatoare momente.

Apoi am cautat solutii. Ce faci cand iti este frica? Daca e intuneric ... pastreaza langa pat o lanterna sau foloseste noaptea o lampa de veghe. Daca te sperie ceva, orice, strange in brate o jucarie preferata, gandeste-te la ceva amuzant, vorbeste cu parintii despre temerile tale.


Sa nu-ti fie frica!

Ema 

Wednesday, October 16, 2013

Emotii de baza - Furia

Sunt foarte multe situatii in care copiii nu pot spune ce simt si mai ales de ce simt asa. Insa e suficient sa ridici o intrebare - Cand esti furios? / Ce te supara? - pentru ca ei sa caute ipostaze in care s-au simtit coplesiti. Si stiti cate au de povestit!

Important nu e doar sa aflam ce ne supara sau ne bucura, dar si ce sa facem in astfel de situatii.

Ei au gasit solutiile:

1. Numeri pana la 10.

 2. Vorbesti cu cineva, cu un adult, cu mama.

3. Iti cauti o jucarie draga pe care o tii pana te linistesti.
Pentru aceste dezbateri, aleg mereu sa fac un afis unde copiii sa vada la un loc toate situatiile si solutiile.

4. Cauti un partener de joaca.

5. Te gandesti la ceva amuzant.

De cand am vorbit despre furie si suparare, apelam mereu la solutii. Cand ii aud ca isi sfatuiesc colegii sa numere pana la 10 si sa se calmeze, mi-s nemaipomenit de dragi.

Ema 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu