Pătlagina este o plantă erbacee uşor adaptabilă la diverse condiţii de sol, umiditate, temperatură, lumina fiind răspândită din zona de şes, câmpie până în zona alpină. Se spune că dacă o broască este muşcată de păianjen se grăbeşte la pătlagină, căci aceasta o vindecă.Frunzele se recoltează din iunie până în septembrie, preferabil înainte de deschiderea florilor, apoi se ususcă şi se folosesc la prepararea de remedii calmante, aplicate de obicei extern. Din ele se mai prepară şi infuzii, extracte lichide şi capsule.
Aceste soiuri de pătlagină au fost folosite din timpuri ancestrale. Una dintre primele mențiuni este într-un Herbarius de la sfârșitul secolului 4, numitPseudo-Apuleius, care pomenea pătlagina ca remediu împotriva mușcăturilor de șarpe. Apoi prin secolul 10, în manuscrisul anglo-saxon Lacnunga, este notată în Poțiunea de nouă plante pregătită împotriva infecțiilor și a otravei.
Cum aleg şi cum prepar pătlagina?
Astăzi, cea mai cunoscută formă de consum a pătlaginei este ceaiul, însă planta poate fi folosită și în stare crudă.
Frunzele, mugurii și florile sunt comestibile și pot fi preparate proaspete sau gătite în diverse modalități. Ca la multe plante din flora spontană, ele sunt mai bune tinere – frunzele și tulpinile mature devin fibroase pe măsură ce îmbătrânesc, totuși chiar și acestea se pot consuma fără probleme dacă sunt fierte suficient.
Semințele plantei sunt extrem de mici și se culeg mai greu însă la rândul lor sunt pline de vitamine și substanțe nutritive. Se pot pune în mâncăruri sau salate, în aluaturi, sau pot fi făcute făină.
Pe vremuri, la țară, oamenii puneau frunzele zdrobite direct pe rană atunci când se accidentau în sapă sau cuțit, dacă aveau bășici, sau le foloseau pentru ameliorarea mâncărimilor cauzate de ciupiturile de insecte. Ea este un remediu natural ce calmează urzicăturile și usturăturile cauzate de arsurile de soare, vindecă repede tăieturi şi răni,
Pătlagina - Indicaţii terapeutice
Pătlagina este ideală în cazurile de tuse şi bronşită uşoară, diaree, hemoroizi, cistită, hematurie, astm, laringită, faringită, infecţii, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, ulceratii, abcese, furuncule.
Administrare:
- Sub formă de pulbere (se ia câte vârf de cutit de pulbere după mesele principale)
- Infuzie (o linguriţă la 2-3 ore )
- Comprese sau băi cu pătlagină pentru tratarea afecţiunilor de piele sau conjunctivitelor
- Gargară pentru afecţiuni dentare
- Sirop de pătlagină pentru calmarea tusei
- Cataplasme din frunze proaspăt zdrobite care se aplică pe rănile infectate sau sângerânde
- Tinctură (câte o linguriţă de tinctură dizolvată în jumatate pahar apă de 3- 4 ori pe zi)
Folosirea pătlaginii pentru prepararea salatelor și a sosurilor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu